Posted on

Använd SEO för att öka försäljningen 

När man pratar om SEO – det vill säga sökmotoroptimering – så handlar det ofta om att anpassa sin webbplats för att den ska rankas så högt som möjligt på Google och andra sökmotorer. Men det är också något som är relevant för dig som utformar en produkttext som kommer att visas på de webbutiker som produkten säljs genom, då en sökmotoroptimerad sådan kan öka din försäljning anmärkningsvärt. 

Den typiska sökmotoroptimeringen handlar om att din webbsida ska kunna hittas via sökmotorer såsom Google – klicka här, och medan detta fortfarande är av intresse för en produkttext så måste du i detta fallet även se till så att din produkt hamnar högt bland resultaten på webbutikens egen interna sökmotor. Detta innebär bland annat att du i den mån det är applicerbart på din produkttyp bör inkludera alla relevanta specifikationer, så att din produkt dyker upp när användare i sin sökning filtrerar på vissa parametrar, men också att du använder dig av de olika synonymer och närliggande begrepp som användaren kan tänkas söka på. Bäst på SEO

Olika webbutiker fungerar olika 

Olika webbutiker använder olika sökmotorer som fungerar olika och prioriterar olika saker. Prova gärna på att sätta dig in i den tänkta användarens situation och gör en sökning efter den typ av produkt som du säljer på olika butiker. Vad utmärker toppresultaten jämfört med de resultat som hamnar längre ned, och hur ser de ut jämfört med texten för din produkt? 

Vissa saker är inte lika transparenta – vissa webbutiker såsom Amazon kan låta dig ange “osynliga” nyckelord eller taggar som påverkar hur din produkt rankas, men som inte syns på själva sidan. I sådana fall är det så klart svårare att jämföra sig med toppresultaten, men det handlar fortfarande om att välja de typer av ord som de som skulle vara intresserade av din produkt kan tänkas använda när de söker efter den. 

Något att tänka på är också att det är vanligt att rankningen påverkas av popularitet, vilket innebär att när du väl lyckas hamna högt uppe bland resultaten är det lätt att stanna där – och att det för produkter som placeras lång nere också är lätt hänt att de stannar kvar där. Med ett momentumbaserat system som detta är det alltså viktigt att få till en bra lansering och att tänka på SEO från början. 

Ta hjälp av experter 

Då det finns mycket att tänka på kring SEO kan det vara knepigt för den som inte redan är insatt eller är van vid att jobba med text och marknadsföring. Därför kan det vara lämpligt att anlita ett SEO-företag, och att ge dem den information om din produkt som de behöver för att kunna utforma produkttexten så väl som möjligt, så att din målgrupp hittar dig.