Kan man bo kvar under en badrumsrenovering?

Ibland måste det utföras renoveringar i badrum och på toaletter. Det kan behöva ske oavsett om man bor i lägenhet eller villa. Ibland ska det också göras hela stambyten som betyder att rören i hela eller större delen av fastigheten byts ut. Men vad får man räkna med om man ska bo kvar under renoveringen?

Avbrott i el- samt vattenförsörjning

Om det är en mindre renovering som ska göras kanske el och vatten bara behöver stängas av i någon timme, men är det ett stambyte där flera lägenheter berörs kan el samt vatten stängas av långa stunder varje dag under flera månaders tid. Att spola upp vatten i hinkar och flaskor kan rekommenderas, men det kan vara svårt att ha mat i kyl och frys om elavbrotten blir längre.

Ordna extra toalett

I en villa finns det ofta två toaletter. Om det bara är en av toaletterna som berörs av badrumsrenovering göteborg, till exempel omkakling eller liknande kan man använda den andra toaletten så länge. I en lägenhet har man inte alltid samma alternativ. Då kan en möjlighet vara att man ordnar med en husvagnstoalett på ett annat håll i bostaden. Är det ett större arbete där många lägenheter berörs kanske det finns en toalett i källaren som kan användas. Annars brukar det sättas upp en toalett på till exempel en innergård.

Möjlighet att duscha

Om ett badrum renoveras kan det vara svårt att duscha eller bada. Är det en kortare renovering kan man i regel duscha innan och sedan klarar man sig ett par dagar. Ett annat alternativ är att uppsöka en simhall och duscha där. Vid ett stambyte hos ett större lägenhetsföretag är det inte ovanligt att de löser olika klippkort hos simhallar så att de boende kan gå dit och duscha gratis. Det kan också ställas upp baracker med duschar utanför bostäderna.

Hur lång tid tar renoveringen?

En badrumsrenovering kan ta olika lång tid beroende på hur den utförs och vad som ska göras. Att bara byta toalettstol tar kortare tid än om hela badrummet ska kaklas, eller om det ska dras nya rör. Det kan vara bra att sätta upp en tidsplan så att man får lite perspektiv på hur länge badrummet kommer stå obrukbart. I regel blir det lite lättare att ta sig igenom vardagen med ett oanvändbart badrum när man vet hur fint det kommer bli, och när det väl är klart.

Att bo kvar under en kortare badrumsrenovering är i regel inget problem. Under ett stambyte som drar ut på tiden kan det dock vara skönt att flytta till en annan bostad om möjlighet finns men i annat fall går det att bo kvar även då.