Att köpa en begagnad båt

När du bestämmer dig för att köpa en båt finns det självklart en hel del du måste tänka på. Du som valt att köpa en begagnad båt måste dock vara lite mer försiktig och noga i ditt köp. Det händer nämligen att vissa försöker sälja stulna båtar, eller “glömmer” att berätta vad som är fel med båten innan du betalar för den. Här kommer några tips och saker du bör känna till när du ska köpa en begagnad båt.

Att välja rätt båt

Det första du måste göra när det kommer till större köp är att bestämma hur mycket pengar du kan tänka dig att betala. Sedan gäller det att hitta båtar till salu. Det finns flera hemsidor där privatpersoner kan sälja båtar. Hittar du en båt du är intresserad av finns det några saker du bör ta reda på innan du ber om en visning av båten.

  • Har den nuvarande ägaren underhållit båten regelbundet?
  • Användes den i saltvatten eller sötvatten?
  • Vad kommer försäkringen att kosta?
  • Hur förvarades den under vintern?
  • Vad kommer det att kosta med en båtplats?
  • Följer det med någon tilläggsutrustning eller måste du köpa separat?
  • Har båten registrerats i Fartygsregistrets båtdel?

Du bör även kolla upp säljaren. Är han/hon ärlig? Står dennes namn på det nuvarande ägarbeviset?

När du går på visningen av båten

När du går på visningen av båten du är intresserad av, kom ihåg frågorna här ovan. De kommer förhoppningsvis göra det lite lättare för dig att veta vad du ska titta på, samt vad du bör fråga säljaren. Ställ gärna många frågor och ett tips är att du är mer kritisk och inte endast positiv. Undersök dessutom båten med alla dina sinnen, inte endast ögonen. Skulle det till exempel lukta en hel del bränsle kan det innebära något bekymmer vid köp av båtvagn hos propellerteknik. Du bör även ta en noga titt på motorn, se till att den är rätt storlek för båten och att den fungerar som den ska. Det är väldigt viktigt att du provkör båten. Skulle du inte få göra det, var extra kritisk. Fråga varför.

Glöm ej ägarbytet efter köpet

När du har köpt en båt är det viktigt att du kommer ihåg att registrera ägarbytet. Detta måste du göra inom 30 dagar efter att du har köpt den nya båten. Detta är enklast ifall båten står skriven i namnet på personen du köper den av. Skulle någon annan stå som ägare, kolla först upp så den personen är medveten om att båten är till salu. Be alltid om att få ett dokument som innehåller all information om äganderätten.