Posted on

Starta en egen VVS-firma

Är du en auktoriserad VVS-montör och vill bli din egna chef? Då kan bästa lösningen vara att starta din egna VVS-firma. Men om du inte har drivit eget företag tidigare kan det vara svårt att veta hur du går tillväga. Därför får du i följande text en kort guide på hur du gör för att starta din egna VVS-firma.

Saker att tänka på

Innan du kan dra igång med att ansöka om att starta ditt egna VVS-företag finns det några saker du behöver ha en klar bild kring. Till att börja med behöver du göra en inventering över de verktyg du har och vad du behöver köpa in. Gör en lista över det du redan har och gör en lista över de verktyg du behöver köpa in. På så sätt blir det enklare när firman är i uppstart och du kan köpa in det du behöver. Sedan kan du också överväga om du vill ha anställda i ditt företag eller om du vill arbeta helt på egen hand. Det är vanligt att börja själv för att sedan anställa allt eftersom att företaget växer. Vill du ha anställda redan från början behöver du höra med dina potentiella kandidater ifall de är intresserade av att börja jobba för dig.

Administrativt

Sedan är det en del administrativa saker du behöver ha koll på. Du behöver till exempel kolla upp vilka försäkringar som gäller och undersöka vilken typ av företag som är mest lönsam för dig. Det finns flera olika företagsformer och du kan välja att driva ett aktiebolag eller en enskild firma. Gör research kring de olika företagsformerna och be någon som har mer koll om råd för att hitta den bästa lösningen för dig. Sedan behöver du också veta hur du ska finansiera företaget när du först startar det. Har du sparat ihop en summa pengar så att du kan använda dem eller behöver du ta ett lån av banken. Ett annat alternativ för finansiering är genom investerare. Det är viktigt att du vet hur du ska finansiera företaget för att du ska kunna köpa in verktyg eller en firmabil.

Locka kunder

Sist men inte minst behöver du ha kunder för att du ska kunna driva ditt VVS-företag. Har du jobbat inom VVS tidigare kan du få kunder från det företaget du tidigare har jobbat för. Men du behöver också hitta egna kunder. För att locka kunder till ditt företag behöver du marknadsföra företagets tjänster. Du kan göra en marknadsföringsplan. Till en början behöver du inte lägga ut några stora summor på marknadsföring. Det kan räcka med att du köper annonser på Google eller sociala medier. Överlag är sociala medier ett bra, billigt och enkelt sätt att locka kunder till företaget.